Foto: Niclas Fällström

Information om årets utställare

Nu är de sista utställarna presenterade och det är roligt som arrangör att få presentera ett så stort och brett utbud på mässan. Vem vet, kanske det kan bli en liten överraskning också...

Glasateljén, Angelica Geiger
Jag gör glasmosaik där jag använder bly för att foga ihop olika mindre rutor av färgat glas till en större enhet, en teknik som har använts i flera hundra år. Varje objekt kräver sin egen lösning, därför är alla mina arbeten individuella och unika. Färger och former anpassas till omgivningen. Utöver design och tillverkning av nya alster utför jag även reparationer och renoveringar. Tekniken att gestalta en yta med hjälp av glasbitar, stenar eller keramik har funnits i tusentals år, alstren kan vara färgglada gäster i vår trädgård, lysa upp våra vardagsrum eller piffa upp våra kök. Som utbildad glasmästare står jag för hög kvalité. Jag är med på Tranrikemässan för första gången.

För mer information: www.glasateljen.se

Uddebergs skinn & ull
Uddebergs skinn & ull är ett litet gårdsföretag som jag, Birgitta Cederberg, drivit sedan 1993. Alla mina produkter är handsydda med omsorg i skinn från Gotlandsfår. Jag gör västar, nallebjörnar, halsdukar m.m. Jag tar även fram fina lamm- och fårskinn som är en uppskattad present till nyfödda barn.

För mer information: www.uddeberg.com

Sivans ost
Sivans ost har en lång tradition då yrket har gått i arv till kvinnorna i släkten sedan 1875. Vi lagrar svenska hårdostar till smakrika delikatesser. I vårt bageri bakar vi bröd som passar bra till våra lagrade hårdostar och dessertostar. Under de senare åren tillverkar vi även hemgjorda chokladpraliner som är gjorda på äkta belgisk choklad och ekologisk grädde. Vi försöker arbeta med ekologiska och närodlade produkter så långt som det är möjligt.  

För mer information: www.sivansost.se

Finilin
Min inspiration till att skapa kommer i "skov" beroende på årstiden. På sommaren känner jag lust till att skapa bland blommor och trädgårdsarbeten, på vintern genom möten med människor. Alla slags möten är intressanta. Färg och form finns inom mig och jag ser oftast vad som kan vara snyggt på oss kvinnor oavsett storlek, därför syr jag till alla. Kläderna är av lin som är ett naturmaterial som de flesta kan bära. Linet är varmt när det är kallt och svalt när det är varmt och absorberar dessutom upp till 40 % fukt, vilket gör att man alltid känner sig fräsch i linkläder. Välkommen till min monter på Tranrikemässan.

Karleby Handelsträdgård
Handelsträdgården har lång tradition och startade på 30-talet med odling av krukväxter, grönsaker, snittblommor m.m. Idag drivs företaget av Fredrik Augustsson och har idag en odlingsyta på 1600 m2. Vi producerar 150 000 plantor och krukväxter varje år och vi har över 200 pelargoner som vi säljer sticklingar av under våren. Vi har även egen odling av tulpaner och påskliljor.

För mer information: www.karlebyhandelstradgard.se

Wahlanders skomakeri
Vi tillverkar ryggsäckar, medeltidsskor m.m. i nöt - och älgskinn. Vi har båda ett stort intresse av sport vilket medför att vi har utvecklat företaget med olika utrustningar för bl.a. styrkelyft, friidrott och långbågeskytte. Vi brukar även finnas med på medeltidsmässor.

För mer information: www.wahlanders.se

Örtabacken
Marie är utbildad Kinesiolog och Aromaterapeut. Kinesiologi är en behandlingsform där man undersöker och behandlar olika obalanser i kroppen. Vi tillverkar även kallrörd tvål. Tvålarna tillverkas hantverksmässigt och vi använder oss till största delen av ekologiska råvaror. Mottagning och tillverkning är på Skeppsbacken i Liared öster om Ulricehamn.

För mer information: www.ortabacken.se

Rambohonung
Jag heter Per Johansson och driver Rambohonung. Jag ökar successivt mitt antal bisamhällen för att få en bra pensionärssyssla framöver. Min nisch är sorthonung, honung smakar olika beroende på vilka blommor bina samlat sin nektar ifrån, man kan jämföra det med olivolja. Honung från raps är mild och fast medan vitklöver ger en mer neutral smak och är lösare i konsistensen och honung från ljung blir smakrik, mot det peppriga hållet och har en tixotropisk konsistens. Jag smaksätter också honungen med olika eteriska oljor som citron, eukalyptus, anis, chilipulver och rom, men öven någon ny smak när inspirationen infinner sig. Jag är med på Tranrikemässan för första gången.

Victorias Alpacka
För cirka 3,5 år sedan skaffade vi två alpackor för att ha som betesdjur och som ett trevligt inslag i våra hagar. Med tiden upptäckte vi fler fördelar med dessa djur. De har en ull som är en av världens finaste och den ville vi inte slänga eller elda upp. Jag tar därför fram ett lyxigt, mjukt och fint ullgarn som kommer från våra egna djur. Åtta alpackor finns för närvarande på gården men förhoppningsvis blir det fler i framtiden. Att sticka i alpackagarn är härligt och det är dessutom kli- och allergifritt pga. att det inte finns lanolin i ullen. Jag är med på Tranrikemässan för första gången.

För mer information: www.victoriasalpaca.se

Ingbeths textil
Företaget startade 1981 då jag, Ingbeth, nyligen avslutat två års textilstudier, varav 1,5 år mestadels innehöll vävning. Sedan dess har företaget varit mer eller mindre verksamt vid sidan om annan yrkesverksamhet. Mina produkter som vävs är främst hemtextilier, både stort och smått. Det är grytlappar, disktrasor, löpare, plädar, mattor m.m. Genom åren har jag även framställt en del kyrkliga textilier, allt av egen design och produktion. Just nu tjänar jag mitt levebröd på en plastindustri. Jag är medlem i en medlemsdriven konsthantverksbutik i Jönköping som heter "KOiJ konsthantverk".

För mer information: www.ingbeth.se eller www.koij.se

Knäck & Bräck
Knäck & Bräck bakar skorpor, pepparkakor och knäckebröd på Wästgötarnas KRAV-odlade forntida sädesslag som Dinkel, Emmer och Svedjeråg. Vårt mål är att brödet själklart ska vara både nyttigt och gott, men det ska dessutom vara roligt att ge och få.

För mer information: www.knackobrack.se

Stockuts Livsmedelsförädlingar AB
Strax utanför Tidaholm ligger Stockuts. Här tillverkas glögg, marmelader, saft, sylt, jos m.m. från lokalt odlade bär och frukter. Blåbär, lingon och svamp plockas på Hökensås naturreservat, som ligger utmed Vätterns kant. Stockuts kallpressade rapsolja är mest känd för sin extra milda smak. Oljan pressas av ekologiska, KRAV-godkända, lokalt odlade rapsfrön. Förutom de naturella smakerna smaksätts även rapsoljan med vitlök och olika örter som bl.a. Basilika, Timjan. Vi är med på Tranrikemässan för första gången.

För mer information: www.stockuts.se

Mariannelunds karamellkokeri/Thola Konfektyr
Vi startade vår tillverkning av konfektyr 1929 och firman har sedan dess gått i släkten. Vi är idag Sveriges äldsta firma inom tillverkning av marknadskonfektyr. Vi tillverkar allt för hand och enligt gamla recept och vi använder inga konserveringsmedel. I vårt sortiment finns ett 30-tal olika karameller och klubbor. Bland våra karamellsorter kan nämnas nougat, teaterkonfekt, marmelad, pepparmint och olika fudgesorter. Vi besöker ca 200 marknader och mässor varje år, allt från Piteå i norr till Kivik i söder. Vi är med på Tranrikemässan för första gången.

För mer information: www.karamellkokeri.se

Design för Lust
I Design för Lusts produktion finns väskor med flera funktioner, lampor, jackor, förkläden och ja, allt möjligt och omöjligt skapat i uttjänta vita skimrande segel, men också banderoller och bilbälten m.m. Det känns alltid lite extra stimulerande att använda något kasserat, att skapa något praktiskt estetiskt ur något som redan är utdömt. Varje produkt föds oftast ur egen eller andras behov och den praktiska nyttan är minst lika viktig för mig som lekfullheten i själva skapelseprocessen. Jag är med på Tranrikemässan för första gången.

För mer information: www.lenagyltman.com

Forever Living Products
Jag heter Stig Svensson och är oberoende återförsäljare för Forever Living Products och vill gärna dela med mig av det jag kan om Aloe Vera. På mässan har ni möjlighet att besöka mig, prova och fråga om produkterna. Det kommer även att finnas speciella mässerbjudande och en frågetävling där man har chans att vinna ett Aloe lips.

För mer information: www.myaloevera.se/stig eller www.foreverliving.se

Mari Drakfors
Jag, Mari Drakfors, bor i Skärv med körsbärsträden in på knuten. Jag använder mig av Sy och Quilt Teknik när jag gör mina babytäcken, större täcken, dukar och tallriksunderlägg i olika former och färger. Jag gör även väskor och kassar i varierande tekniker samt tavlor i "fritt maskinbroderi".
Jag är med på Tranrikemässan för första gången.

Liv & Lust- Färg & Form, Selmasmycken
Min tillverkning av smycken började i mitten av 2000-talet som avkoppling. I början var det mest släkt och vänner som fick dem i present, men för mig var det ändå självklart att smyckena skulle ha ett namn. Jag hade en katt som hette Selma och hon var mycket speciell. Mina smycken är också speciella så det är ett passande namn. För mig finns det bara en Selma-katt och det finns bara ett Selmasmycke av varje, detta för att  det ska vara ett personligt smycke som gjorts just för dig. Jag jobbar med många olika material som trä, ull, läder, pärlor och vad jag tycker är passande och min inspiration hämtar jag från naturen, andra människor och från småsaker i vardagen. Jag är med på Tranrikemässan för första gången.

Lust & Fåfänga - allt för dina nagla och händer
Jag, Camilla Jönsson, är diplomerad nagelterapeut och brinner för naglar. Hantverket är förlängningar och förstärkningar av naglar, olika manikyrer, Trendy nail wraps (häftiga nageldekorationer), Nail Polish Pro (nagellacket som sitter i två veckor) samt en mängd olika dekorationer på naglar där bara fantasin sätter gränser. Du som funderar på att göra en nagelförlängning, vill njuta av olika manikyrer, har problem med dina naglar eller är nagelbitare är välkommen att ringa mig på 0730-44 99 10. Lust & Fåfänga finns i Floby och är öppet enligt överenskommelse. Lust & Fåfänga har även homeparty med vuxenleksaker. Välkommen! 

TJ-Produktion
Jag heter Tina Järdhult och målar speciella "halslösa" figurer i akvarell. Med tryckeriets hjälp förädlas sedan många av mina alster till diverse produkter så som muggar, vykort, brickor m.m. På Tranrikemässan har jag även med originalmålade tavlor, anteckningsböcker m.m.

För mer information: www.tjproduktion.com

Wästgötarna
Vi producerar och levererar ekologiska spannmålsprodukter. Företaget är en ekonomisk förening med medlemmar som främst har specialiserat sig på ekologisk odling av gamla sädesslag med modern teknik. Vi kommer ha med oss ett urval utav Dinkelprodukter, men även Lantvete och Emmer. Spannmålet kommer från bönder runt om i Västra Götaland och produkterna mals i Levene Kvarn som ligger mellan Lidköping och Trollhättan. Vi är med på Tranrikemässan för första gången.

För mer information: www.wastgotarna.se

Jerker Bergsten, Mullsjö
Jag tillverkar grejer för trädgården, bl.a. regnmätare som Kronblom, 91:an, Åsa-Nisse och vindflöjlar som Hälge, Edvin, Uffe, Kronblom och katten Sören. Jag gör även ogräsrensare, familjer av tranor och höns i naturlig storlek, drickahållare, servettställ, påsksaker m.m.

SOLid Solenergi
Vi är ett litet företag från Tidan och vårt arbetsområde är värme, varmvatten och ventilation. Vi jobbar med personlig service och skräddarsyr lösningar för just dig, för att kunna utnyttja solenergin på bästa sätt.

För mer information: www.solidsolenergi.se

Gyllene Hinden
Vi är en ekonomisk förening som består av konsthantverkare, slöjdare och konstnärer. Föreningen startade våren 2009. Vi tillverkar unika alster av olika material som textil, keramik, glas, metall, betong och trä. Vi kommer från Hindås med omnejd och är med på Tranrikemässan för första gången.

För mer information: www.gyllenehinden.se

Stenums lammprodukter
Egen lammuppfödning som ger goda delikatesser. Säljer även diverse viltdelikatesser, kryddor och senap. Finns på mässor och torg från Göteborg till Lidköping. 

Anitas Glasdesign
Efter att i många år ha målat i olja och haft både egna utställningar samt deltagit i samlingsutställningar, har jag de sista fem åren även arbetat med glasfusing, vilket blivit en stor passion. 

För mer information: www.anitabarbro.com 

M & M Design
Vi tillverkar smycken av olika material, bl.a. av silvertråd och pärlor. Vi låter fantasin flöda och det syns på våra alster. Vi är Tranrikemässans yngsta utställare. 

Design GrusGrus
Vi har tagit fram "brukssouvenirer" från Tranriket i form av vinglas, vasar, karaffer m.m. med tranmotiv på. Det finns sex olika motiv och de bildar en riktig Trandans! 

För mer information: www.designgrusgrus.se 

 

Genvägar

Välkommen som besökare
Här finner Ni information som underlättar Ert besök.
Mer information


Öppettider & Priser
 
Vuxna: 20 kronor
Barn och ungdomar
under 15 år gratis

Hitta till mässan
Här hittar Ni en karta som guidar Er till Tranrikemässan.
Till kartan


Vill Ni ställa ut?
Här finns all information som Ni behöver.
Mer information

Gilla oss gärna på facebook